بزرگداشت روز ملی کیفیت 22 آبان 1403 برگزار شد
مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت با شعار کیفیت؛از انطباق تا عملکرد برگزار شد.
مراسم گرامیداشت روز کیفیت توسط انجمن مدیریت کیفیت ایران و با حضور فعالین اقتصادی در حوزهای مختلف با بررسی شعار کیفیت ؛از انطباق تا عملکرد و نکوداشت مرحوم مجتبی کاشانی در تاریخ ۲۲ آبان 1403 در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد.
اجرای راهبرد ملی کیفیت روی زمین مانده است
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، در مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت ایران در 22 آبان 1403 ؛فرزین انتصاریان در پیام ویدئویی که برای مراسم روز ملی کیفیت ارسال کرد، با اشاره به تفاوتهای اصول مدیریت کیفیت در گذشته و حال اظهار داشت: امروز انقلاب صنعتی چهارم در دنیا جاری شده و این انقلاب صنعتی تأثیر عمیقی بر کیفیت به ویژه در حوزههای دیجیتالی شدن و مکانیزه شدن صنعت و سبک زندگی گذاشته است.
رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران گفت: با توجه به تدوین و تهیه سند راهبرد ملی کیفیت، قرار بود سازمان ملی استاندارد ایران؛ این سند را مصوب کند که تاکنون این کار انجام نشده و در واقع اجرای راهبرد ملی کیفیت روی زمین مانده است.
وی کیفیت و آموزش را دو رکن اصلی انقلاب صنعتی چهارم دانست و افزود: این انقلاب مفهومی به نام کیفیت نسل چهارم را در پی داشته که ابعاد، مختصات و محورهای مختلف کیفیت و همچنین رویکرد و سیاستهای مرتبط با مدیریت کیفیت را تغییر داده است.
توسعه اقتصادی و اجتماعی وابسته به تحول در کیفیت است
رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران با بیان اینکه محتوای آموزش در انقلاب صنعتی چهارم عوض شده است، گفت: آموزش دانشگاهی دیگر جوابگوی این انقلاب صنعتی نیست، بلکه انقلاب صنعتی چهارم به نیروهای ماهری نیاز دارد که قابلیت انطباق با فضای جدید را داشته باشند.
انتصاریان با اشاره به اهمیت مدیریت کیفیت در حوزه توسعه اقتصادی و اجتماعی اضافه کرد: کیفیت نسل چهارم بر همه ابعاد زندگی ما اثر داشته و خواهد داشت و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور ما هم وابسته به تحول در حوزه کیفیت و میزان هماهنگی ما با این انقلاب چهارم صنعتی است.
وی هماهنگی ایران با انقلاب صنعتی چهارم را در گرو نگاه راهبردی به موضوع کیفیت است، ادامه داد: بررسیهای صورتگرفته نشان میدهد که برنامههای پنجساله توسعه کشور با نگاه کمیتگرا تدوین شدهاند و در این برنامهها کمتر به موضوع کیفیت در بخشهای مختلف از جمله آموزش، بهداشت و شهرسازی پرداخته شده است.
لزوم بازنگری در سند راهبرد ملی کیفیت
رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران با اشاره به ابلاغ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد طی چند سال اخیر گفت: با توجه به تدوین و تهیه سند راهبرد ملی کیفیت، قرار بود سازمان ملی استاندارد ایران این سند را مصوب کند که تاکنون این کار انجام نشده و در واقع اجرای راهبرد ملی کیفیت روی زمین مانده است.
انتصاریان با بیان اینکه تدوین سند راهبرد ملی کیفیت در حدود 3 یا 4 سال اخیر صورت گرفته است، تصریح کرد: از آن زمان تاکنون فضا، سیاستها و رویکردهای حوزه مدیریت کیفیت متفاوت شده و بنابراین بازنگری در سند راهبرد ملی کیفیت ضروری است. وی با اشاره به نقش مهم مدیریت کیفیت در حوزه نیروی انسانی افزود: امروزه کیفیت را بیشتر ناظر به حوزههای دیجیتال، تحولات فناوری و سامانههای تولید میبینند، در صورتی که برای رسیدن به زندگی بهتر در همه ابعاد آن بیشتر از همه چیز به انسان نیاز داریم. البته نه انسانی که فقط دانش و مهارت داشته باشد، بلکه انسانی که در وجود خودش آدمیت را بروز داده و به بلوغ رسیده باشد.
مجتبی کاشانی فیلسوف حوزه کیفیت است
رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران در بخشی از مراسم که به مناسبت نکوداشت مرحوم مجتبی کاشانی توسط انجمن مدیریت کیفیت برگزار شد، با اشاره به خدمات بزرگ شادروان مجتبی کاشانی در حوزه مدیریت کیفیت ایران گفت: این مرد بزرگ شاعر و فیلسوف باارزش در حوزه کیفیت است که میتواند به عنوان یک استاندارد، نمونه و مدل در این حوزه مطرح باشد تا بتوانیم به او به عنوان سرمشق نگاه کنیم. انتصاریان در پایان صحبتهایش شعری از مرحوم کاشانی را درباره تحولات سریع و عظیم صنعتی چین در طی دهههای اخیر خواند و آرزو کرد که فاصله ایران در حوزه مدیریت کیفیت با کشورهای پیشرفته دنیا کمتر شود.
در ادامه مراسم تجلیلی از خانواده مرحوم کاشانی توسط انجمن مدیریت کیفیت انجام شد و لوح و تندیس حامیان نهضت ملی کیفیت به دختر مرحوم کاشانی اهدا شد.
تدوین مدل «ارزیابی دانش و مهارت مدیران کیفیت»
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران گفت: نتیجه فعالیتهای چندساله این انجمن در راستای تقویت نیروی انسانی شرکتها تدوین «مدل ارزیابی دانش و مهارت مدیران کیفیت» بوده و در حال حاضر این مدل آماده ارائه خدمت به همه اعضای انجمن است.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، حسن فروزانفرد در مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت با بیان اینکه شعار امسال ما «کیفیت؛ از انطباق تا عملکرد» است، اظهار داشت: این شعار دیدگاه انجمن برای توسعه کیفی است که پیششرط فعالیت در انجمن را انطباق با استانداردها میداند.
وی اضافه کرد: انطباق با استانداردها را حرکتی آغازین و نمایشی از تعهد سازمان در حوزه کیفیت میدانیم. با این حال اعتقاد داریم مسیر کیفیتبخشی بیانتها است و کیفیت باید زمینه توسعه اثربخش عملکرد و رقابتپذیری هر سازمان را به ارمغان آورد.
استانداردهای حداقلی رقابتساز نیستند
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران با بیان اینکه بعد از گذر از انطباقها تازه مسابقه کیفیت آغاز میشود، گفت: تا پیش از این مرحله بحث دسترسی به حداقلهای استاندارد مطرح است که به صورت طبیعی مورد انتظار بازار، فضای رقابت و مشتریان است.
فروزانفرد با اشاره به فعالیت 16 دوره اجرای فرایند جایزه ملی کیفیت ایران توسط انجمن مدیریت کیفیت ایران افزود: این انجمن مدل جایزه ملی کیفیت ایران را طراحی و زمینه برگزاری جایزه ملی کیفیت ایران را فراهم کرده است. پیگیریهای انجمن همیشه در این مسیر بوده که شرکتها و فعالان اقتصادی بعد از پذیرفتن و بهکار گرفتن استانداردهای پایه فرصتهایی برای رقابت در عرصه کیفیت داشته باشند.
وی ادامه داد: همه اینها حاصل از این دیدگاه انجمن بوده که کیفیت باید زمینه رقابتپذیری را مهیا کند، وگرنه استانداردهای حداقلی دیگر فرصتی برای رقابت ایجاد نمیکنند.
تدوین «مدل ارزیابی دانش و مهارت مدیران کیفیت»
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران با اشاره به رویکرد این انجمن برای تقویت سرمایههای انسانی شرکتها گفت: خروجی و نتیجه فعالیتهای چندین ساله این انجمن در راستای تقویت نیروی انسانی شرکتها تدوین «مدل ارزیابی دانش و مهارت مدیران کیفیت» بوده است.
فروزانفرد افزود: برای جلب اعتماد این مدل را چند دوره به صورت آزمایشی در سالهای گذشته اجرا کردیم و در حال حاضر این مدل آماده ارائه خدمت به همه اعضای انجمن است.
وی با اشاره به اهمیت نیروهای انسانی بادانش و توانمند در عرصه مدیریت کیفیت ادامه داد: اصولاً در کشورهای توسعهیافته مدیریت کیفیت عنوان شغلی مستقل با مجموعهای از قابلیتهای ویژه است و هر چقدر جنبههای کیفیت در طول زمان تغییر میکند، دانایی و توانایی مدیر کیفی هر سازمان باید به همان اندازه رشد کند.
مدیران کیفیت توانمندیهای خود را توسعه دهند
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران با یادآوری اینکه روزگاری «کنترل کیفی» مهمترین عنصر حوزه مدیریت و تضمین کیفیت بود، گفت: اما امروز کنترل کیفی به یکی از اجزای چندگانه در این حوزه تبدیل شده و جنبههای جدید کیفیت طلب میکند که مدیران کیفیت سازمان توانمندیهای خود را توسعه دهند.
فروزانفرد از راهاندازی کارگروههای جدی در انجمن مدیریت کیفیت خبر داد و افزود: در همین راستا کارگروه جدیدی در حوزه زنجیره تأمین صنعت خودرو در انجمن شکل گرفته که کار خود را به صورت جدیتر آغاز کرده تا بتواند پاسخگوی مدیریت کیفیت در صنعت خودرو باشد.
وی با اشاره به راهاندازی کارگروه هوش مصنوعی ادامه داد: با توجه به تأثیر مفهوم هوش مصنوعی بر کیفیت این کارگروه در انجمن مدیریت کیفیت راهاندازی شده و اعضای کارگروه در حال برپایی نشستهای تخصصی در حوزه بهرهوری هستند. مجموعه این فعالیتهای انجمن سبب شد که از سوی اتاق بازرگانی به عنوان یکی از تشکلهای برتر ایران در سال 1403 انتخاب شویم.
معطل ماندن بخشی از قانون توسعه نظام استانداردسازی
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران «قانون توسعه نظام استانداردسازی» را میثاق حوزه کیفیت توصیف کرد و افزود: این قانون حاصل تلاش چندینساله آنهایی است که میخواستند زمینههای توسعه را در کشور فراهم کنند. خوشبختانه این میثاق همچنان پابرجاست و میتواند در دولت چهاردهم موجب ارتقا، اصلاحات و بهبودهای سازمانی شود.
فروزانفرد ادامه داد: بخش «مقررات فنی» این قانون معطل مانده و هنوز کار عملیاتی قابل بهرهبرداری در این بخش اتفاق نیفتاده است. امیدواریم با پیگیریهای بخش خصوصی به ویژه انجمن مدیریتکیفیت ایران و فعالان اقتصادی بخشهای معطلمانده از قانون توسعه نظام استانداردسازی اجرا شود تا محیط کسبوکار بهبود پیدا کند.
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران تصریح کرد: اجرای طرحهایی مانند بیمه مسئولیت، تسریع در صدور مجوزها، اصلاح ارزیابیهای پیشینی و انتقال آن به ارزیابیهای پسینی در کلان زیبا هستند، اما بدون داشتن مقررات فنی اجرای آنها امکانپذیر نخواهد بود و بنابراین پیگیری برای اجرای این بخش مغفولمانده از قانون ضروری است.
فروزانفرد با بیان اینکه مستنداتی برای اجرای بخش «مقررات فنی» در سازمان استاندارد آماده شده است، اضافه کرد: بنابراین در نیمه دوم امسال پیگیری برای اجرای این بخش از قانون توسعه نظام استانداردسازی را پیگیری میکنیم تا این بخش از قانون فعال شود و تأثیرات مثبت خود را در بهبود فضای کسبوکار نشان دهد.
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران:
تعامل کیفیت و نوآوری حلقه گمشده صنعت ایران است
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران گفت: کیفیت و نوآوری دو کلیدواژه مهم توسعه صنعتی محسوب میشوند و اعتقاد دارم تعامل بین کیفیت و نوآوری حلقه گمشده صنعت ما است.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، دکترمهدی محمدی در بزرگداشت روز ملی کیفیت اظهار داشت: با وجود اینکه این همه سال از ورود مفهوم کیفیت و جاافتادن آن در ایران گذشته، همچنان انجمن مدیریت کیفیت ایران با تداوم برگزاری مراسم روز ملی کیفیت نقش خود را در توسعه کیفیت به خوبی ایفا میکند.
وی کیفیت و نوآوری را دو مفهوم کلیدی حوزه صنعت دانست و اضافه کرد: کیفیت و نوآوری دو کلیدواژه مهم توسعه صنعتی محسوب میشوند و اعتقاد دارم تعامل بین کیفیت و نوآوری حلقه گمشده صنعت ما است.
آپارتاید صنعتی تازهای در راه است
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران با بیان اینکه بعد از سال 2035 میلادی دوگونه شرکت هوشمند و عقبمانده در دنیا داریم، گفت: شکاف بین شرکتهای هوشمند و عقبمانده بهقدری عمیق خواهد بود که نوع تازهای از آپارتاید صنعتی را در پی خواهد داشت.
محمدی با اشاره به اینکه در اواسط انقلاب صنعتی چهارم قرار داریم، افزود: از حولوحوش سال 2020 میلادی با پارادایمی به نام انقلاب چهارم صنعتی یا همان «هوشمندسازی» روبهرو هستیم و باید توجه کنیم که دیجیتالی شدن متعلق به انقلاب صنعتی سوم است، ولی ما در این مملکت هنوز داریم درباره مقولاتی مثل دیجیتالی شدن، پهنای باند و فیلترینگ بحث میکنیم که حداقل یکدهه از عمرشان گذشته است.
وی ادامه داد: طول عمر انقلاب صنعتی چهارم در حالت خوشبینانه 20 سال است و پیشبینی بنده این است که عمر این انقلاب سال 2035 به اتمام میرسد و بنایراین فقط 11 سال از عمر این انقلاب صنعتی باقی مانده و از آن سال به بعد وارد دوره انقلاب صنعتی پنجم خواهیم شد.
آفت قفل شدن در مسیر سلایق مشتری
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران با ذکر اینکه سبک یادگیری در حال تغییر است، گفت: از انقلاب صنعتی پنجم به بعد دیگر مفهومی به عنوان انقلاب صنعتی نخواهیم داشت و در اقیانوس پرتلاطم از تغییرات فناورانه قرار خواهیم گرفت و دیگر فرصتی برای یادگیری نخواهیم داشت.
محمدی اضافه کرد: در این شرایط شخص یا شرکتی در گود رقابت باقی میماند که به طور مستمر یاد میگیرد و این موضوع فارغ از تخصص و حوزه فعالیت او در گذشته است. دنیای تغییرات فناورانه اینقدر بیرحم است که متوسط عمر 500 شرکت بزرگ آمریکایی را از 62 سال در سال 1960 به 16 سال در حال حاضر کاهش داده است.
وی با اشاره به سرنوشت غمانگیز شرکت نوکیا در از دست دادن بازار گوشیهای تلفن همراه ادامه داد: بعضی وقتها قفل شدن در مسیر سلایق مشتری و بهبود مستمر محصولات موجود به بزرگترین آفت شرکتهای بزرگ تبدیل میشود که حتی به قیمت از بین رفتن آنها تمام میشود. در طول تاریخ هم آنهایی باقی ماندهاند که قدرت تطبیقپذیری بیشتری داشتهاند، نه آنهایی که توان فناورانه و اندازه بزرگتری داشتند.
تهدید اقتصاد بدون رونق و نوآوری
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران با اشاره به زیانده شدن صنایع کلیدی ایران مانند پتروشیمی و خودرو گفت: بدون شک حیات بخش زیادی از صنایع ایران اگر بخواهند همین مسیر را ادامه دهند، با تهدید روبهرو میشود و همچنین در پی آن توان رقابتپذیری و قدرت بقای این مملکت هم تهدید خواهد شد.
محمدی افزود: منظورم از تهدید جنگ نیست و اعتقاد دارم بخش عمدهای از تهدیدات پیش روی ما اقتصاد بدون رونق، نوآوری و تولید محصولات با کیفیت پایین است. وقتی تولیداتمان کیفیت لازم را ندارد و نمیتوانیم آنها را به کشورهای همسایه صادر کنیم، این خودش بزرگترین تهدید است.
وی ادامه داد: تنها یک راه برای برنده شدن در دنیای مدرن وجود دارد و آن هم این است که از هر کسی سریعتر یاد بگیریم. در دنیای اینچنینی که نرخ تحولات به شدت زیاد است و تنها راه بقا قدرت تطبیقپذیری سریع است، باید دو شمشیر برای خودمان درست کنیم.
بهبود مستمر در کنار نوآوری کارساز است
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران تصریح کرد: یکی از شمشیرهایی که باید در خودمان ایجاد کنیم، این است که بتوانیم به طور مستمر محصولات موجودمان را بهبود ببخشیم و قدرت بهرهبرداری از قابلیتهای موجود را بالا ببریم. اینجا است که مدیریت کیفیت، مدیریت سیستمهای پیچیده و بهبود مستمر محصولات موجود به داد ما میرسد.
محمدی اضافه کرد: البته با وجود اینکه این قابلیت به ما کمک میکند، اما تضمینکننده بقای ما نیست. بقای ما نیازمند شمشیر دیگری است که به آن قدرت اکتشاف مسیرهای تازه میگوییم. اگر برای شرکت یا کشورمان منابع درآمدی و مدلهای کسبوکار تازه خلق نکنیم، حتماْ شکست خواهیم خورد.
وی ادامه داد: بنابراین افراد و سازمانهایی باقی میمانند که توان دوسویه دارند یا به اصطلاح با دو دست شمشیر میزنند. یک دست قدرت اکتشاف مسیرهای تازه را به آنها میدهد و دست دیگر بهبود وضعیت موجود را رقم میزند. اگر این اتفاق نیفتد، شکست برای هر شرکت و کشوری در راه است.
کیفیت و نوآوری کنار هم برنده بازی بقا و رقابت میشوند
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران خاطرنشان کرد: سازمانهایی در چنین فضای پیچیده و پرتلاطمی باقی میمانند که بتوانند بین دوگانه سرعت و خلاقیت (نوآوری در مسیرهای تازه) و از طرف دیگر مقیاسپذیری و بهرهوری در سیستمهای موجود بتوانند هر دو را داشته باشند.
محمدی افزود: اگر سازمانی نتواند این دو را کنار همدیگر قرار دهد، نمیتواند توان دوسویه لازم را برای اخذ انقلاب صنعتی چهارم به بعد را داشته باشد و باید بتوانیم از طریق قرار کنار هم قرار دادن دو قابلیت کلیدی نوآوری و کیفیت برنده بازی بقا و رقابت در دنیای نوین باشیم.
در ادامه مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت نسبت به برگزاری پنل تخصصی با بررسی شعار سال کیفیت؛از انطباق تا عملکرد پرداخته شد:
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی:
باید بر موج تغییرات در حوزه کیفیت سوار شویم
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: نرخ تغییرات در حوزه کیفیت بسیار بالاست و اگر نتوانیم بر این موج سوار شده و خودمان را با تغییرات جدید منطبق کنیم، فاصلهای که بین صنعت ما و صنایع پیشرفته درکشورهای توسعهیافته خواهد افتاد، قابل جبران نخواهد بود.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، دکترمصطفی بغدادی در پنل تخصصی مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت اظهار کرد: گرایش اصلی امروز صنعت به سمت تحولات انقلاب صنعتی چهارم است که به واسطه این تحولات در عرصه کیفیت با مفهومی به نام کیفیت نسل چهارم روبهرو هستیم.
وی اضافه کرد: در حوزه کیفیت نسل چهارم به دنبال استفاده کردن از ابزارهای دیجیتال و فناورانهای هستیم که کارکردهای آنها مبتنی بر کارکنان، فرهنگ سازمانی، فرآیندها و عملکردهای اجرایی درون سازمانها و همچنین توان فناورانه و نوآورانه یک بنگاه اقتصادی است.
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه امروز با موجی از فناوریها مواجه هستیم، گفت: فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، علم دادهها، رایانش ابری و فناوریّهای توانمندسازی مانند اینترنت اشیا، رابط کاربری و چاپ سهبعدی به شدت روی کاهش خطاها، شفافیت عملکرد سازمان، قابلیتهای ممیزی و در نهایت روی خروجی خطوط تولید و عملکرد بنگاههای اقتصادی تأثیر میگذارند.
بغدادی طرحریزی، کنترل، تضمین و بهبود را چهار رکن کیفیت بیان کرد و افزود: اثرات فناوریهای نوین روی این ارکان کیفیت را نمیتوانیم نادیده بگیریم و این فناوریها روی هر چهار رکن اثرگذار شدند و باید بتوانیم سرمایههای خودمان را با این تغییرات انطباقپذیر کنیم.
وی ادامه داد: نرخ تغییرات در حوزه کیفیت به شدت بالاست و اگر نتوانیم بر این موج سوار شده و خودمان را با تغییرات جدید منطبق کنیم، فاصلهای که بین صنعت ما و صنایع پیشرفته در کشورهای توسعهیافته خواهد افتاد، عملاً قابل جبران نخواهد بود.
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه فناوریها تهدیدها و فرصتهایی را به همراه دارند، گفت: با وجود اینکه فناوریهای جدید تهدیدی به نام ایجاد فاصله و شکاف صنعتی دارند، اما هر کدام از این فناوریهای پنجره-فرصتهایی را هم باز میکنند که اگر حواسمان به این پنجره-فرصتها باشد، میتوانند به ما کمک کنند تا فاصله خود با صنایع پشرفته را از بین برده و خودمان را به کشورهای توسعهیافته برسانیم.
بغدادی اضافه کرد: اگر این پنجره-فرصتها را از دست بدهیم، فاصله صنعت ما با کشورهای پیشرفته چندین برابر میشود و به سادگی فرصت جبران نخواهیم داشت.
متخصص سیستمهای مدیریت:
بهبود مستمر کیفیت در بنگاههای صنعتی کشور محقق شده است
مشاور و متخصص سیستمهای مدیریت گفت: وقتی امروز به بنگاههای اقتصادی و صنعتی نگاه میکنیم، متوجه میشویم که مقوله بهبود مستمر در حوزه کیفیت با نگاه جامعی اتفاق افتاده است.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، دکترامید قاضی میرسعید در پنل تخصصی بزرگداشت روز ملی کیفیت اظهار کرد: طی دو دهه گذشته که اعطای جوایز کیفیت شروع شد، موضوع «کیفیت با نگاه بزرگ» مطرح شد که موضوع کیفیت را از بحث انطباق صرف خارج کرده و توجه به سایر محورها را نیز در دستور کار صنایع قرار داد.
وی اضافه کرد: به این ترتیب شرکتها توانستند نگاه بزرگتری به مقوله کیفیت داشته باشند و با وجود فشارهای خارجی و محیط بازدارنده کسبوکار در کشور ما شرکتهای خصوصی و دولتی توانستند با استفاده از ابزارهای مدیریت کیفیت جایگاه خودشان را تثبیت کرده، به حیات خودشان ادامه دهند و بعضیاوقات هم دستاوردهای خوبی در حوزه کیفیت داشتند.
عضو هیئت مدیره گروه دارویی خوارزمی ادامه داد: وقتی امروز به بنگاههای اقتصادی و صنعتی نگاه میکنیم، متوجه میشویم که مقوله بهبود مستمر در حوزه کیفیت با نگاه جامعی اتفاق افتاده است.
قاضی میرسعید با اشاره به تاریخچه صنعت داروسازی در ایران گفت: وقتی به این تاریخچه نگاه میکنیم، میبینیم که توجه به کیفیت در صنعت دارو همواره ساری و جاری بوده و همه الزامات رعایت میشده که علت آن اشراف دستگاههای نظارتی بر مقوله کیفیت محصول در صنعت داروسازی بوده است.
وی افزود: از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 که موضوع استقرار سیستمهای مدیریتی و جوایزی مانند جایزه کیفیت غذا و دارو مطرح شد، توجه صنعت داروسازی به سایر مسائل مانند مدیریت بازار و منابع انسانی که الزاماً مرتبط با کیفیت محصول نیستند نیز جلب شد.
این ارزیاب ارشد جوایز تعالی با اشاره به اهمیت منابع انسانی در حوزه کیفیت گفت: منابع انسانی به معنای افرادی است که قرار است مقوله کیفیت را پیادهسازی کنند و برای مثال وقتی جوایز کیفیت مطرح میشود، مدیران و نیروهای انسانی باید وجود داشته باشند که مقوله کیفیت و اهمیت آن را درک کنند و در نهایت به عنوان یک دغدغه آن را در مجموعه خود پیاده کنند.
قاضی میرسعید اضافه کرد: بنابراین جوایز یادشده به توسعه مدلهای حوزه کیفیت کمک کردند و موجب شدند که بنگاهها و شرکتها ما نگاه کلانی به حوزه کسبوکار داشته باشند و در نهایت مفهوم کیفیت را در عملکرد خودشان پیادهسازی کنند.
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران:
ذهنیت «چک لیست ثابت» معضل اصلی سازمانهای ایرانی است
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران گفت: ذهنیت «چک لیست ثابت» باعث میشود که در سازمانهای ما روی حداقل استانداردها تمرکز کنند و نه چیزی فراتر از آن و به باور بنده معضل اصلی سازمانهای ما امروز همین موضوع است.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران،دکتر نسرین وفایی در پنل تخصصی بزرگداشت روز ملی کیفیت با اشاره به شکافهای بین انطباق تا عملکرد در حوزه کیفیت اظهار کرد: اعتقاد دارم که این شکافها در سازمانهای ما پر نشده و بنابراین این سازمانها باید در گام نخست این شکافها را شناسایی و پر کنند تا بتوانند حداقل رشد را داشته باشند.
وی با بیان اینکه امروز شرکتها ما در این دنیای پیچیده با محیطهای کاری پرتلاطمی روبهرو هستند، افزود: در این شرایط یکی از چشماندازهای اصلی مدیریت کیفیت این است که شرکتها از یک انطباق صرف به سمت یک عملکرد برتر که موفقیت پایدار سازمان را تضمین کند، حرکت کنند.
حرکت از انطباق به سمت عملکرد اجتنابناپذیر است
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران انطباق را پایبندی به قوانین، مقررات، الزامات و استانداردها تعریف کرد و گفت: اگرچه انطباق برای کاهش خطرات و پیشگیری از وقوع جرائم یک ضرورت محسوب میشود، اما یک اثر بسیارمنفی دارد، به ویژه زمانی که یک ذهنیت «چکباکسی» در مجموعه ما ایجاد کند.
وفایی اضافه کرد: ذهنیت «چکباکسی» باعث میشود که در سازمانهای ما روی حداقل استانداردها تمرکز کنند و نه چیزی فراتر از آن و به باور بنده معضل اصلی سازمانهای ما امروز همین موضوع است.
وی با بیان اینکه در حوزه عملکرد به دنبال دستیابی به اهداف راهبردی سازمان هستیم، ادامه داد: افزایش بهرهوری و تقویت فناوری و نوآوری هم در سایه توجه به مفهوم عملکرد حاصل میشوند و بنابراین حرکت از انطباق به سمت عملکرد اجتنابناپذیر است و همه سازمانها باید این حرکت را داشته باشند.
سازمانها شکافهای خود را شناسایی و تحلیل کنند
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران تصریح کرد: انتقال از انطباق به سمت عملکرد مستلزم این است که سازمان شکافهایی که مانع پیشرفت او در محیط پویای کسبوکار را میشوند، شناسایی کرده و از بین ببرد. البته پر کردن شکافها نباید فقط به عنوان یک الزام قانونی دیده شود، بلکه باید پایهای برای رسیدن به یک عملکرد مناسب باشد.
وفایی افزود: بنابراین سازمانها باید به صورت نظاممند تلاش کنند تا شکافهای خود را شناسایی و تحلیل کرده و راهکارهای مناسب برای پر کردن این شکافها را متناسب با ظرفیت سازمان ارائه دهند.
وی با تأکید بر اینکه با استفاده از راهکارهای عمومی نمیتوان این شکافها را پر کرد، ادامه داد: بنابراین هر سازمان به راهکارهای خاص خود نیاز دارد و با این راهکارها نه تنها میتوانند به انطباق دست پیدا کند، بلکه میتواند انعطافپذیری مناسب برای خود ایجاد کند و با این انعطافپذیری در محیط پویای کسبوکار موفق باشد.
فرهنگ بهبود مستمر جایگزین فرهنگ انطباقمحور شود
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران با بیان اینکه انطباق یک شمشیر دولبه است، گفت: فرهنگ سازمانی که از مدیریت ارشد ما به عنوان الگو نشأت میگیرد، یکی از شکافهای بزرگ تکتک سازمانهای ما است که باید روی آن متمرکز شویم.
وفایی اضافه کرد: فرهنگی که انطباق اولویت آن است، خلاقیت و نوآوری کارکنان را از بین برده و نابود میکند و به همین خاطر سازمانها باید فرهنگ بهبود مستمر را پرورش دهند و در کارکنانشان احساس تعهد و مسئولیت ایجاد کنند.
وی ادامه داد: دومین شکاف حیاتی در اغلب سازمانهای ما یادگیری مستمر برای انطباق با قوانین و تقاضاهای در حال تغییر بازار است. شکاف بزرگی بین دانش سازمانی کارکنان و بهترین شیوههای تولید را داریم. این شکاف به قدری عمیق است که به هیچعنوان نمیتوان آن را به این زودی پر کنیم و برای همین باید به یادگیری و آموزش مهارتها متمرکز شویم.
واردات فناوری مبتنی بر فرآیندهای سازمانی باشد
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران با اشاره به ضرورت اجرای برنامههای مهارتآموزی جامع و تشویق به انتقال آموزش در داخل سازمانها گفت: دانش نهفته درون سازمانها مهمترین دانشی است که در هر سازمان و صنعتی وجود دارد و این دانشها بلااستفاده مانده است. واقعیت این است که دانش در دل کارکنان پنهان است و همراه با بازنشستگان از سازمان خارج میشود و این دانش به نسل جدید منتقل میشود.
وفایی سومین شکاف را مربوط به حوزه فناوری و نوآوری دانست و افزود: پیشرفت سریع فناوری چالشها و فرصتهایی برای سازمان ایجاد میکند و چون اغلب سازمانها دارای سیستمهای قدیمی هستند، نمیتوانند بر انطباقهایشان نظارت سریع داشته باشند، چون تامین و بازخورد دادهها باتأخیر صورت میگیرد و نمیتوانند واکنش سریع و به موقعی داشته باشند.
وی با بیان اینکه باید به فناوریهای بهروز تجهیز شده و روی آنها سرمایهگذاری کنیم، ادامه داد: البته به هر قیمتی نمیتوانیم هر فناوری را بیاوریم، بلکه فناوری وارداتی باید با فرآیندهای سازمان منطبق باشد تا بتوانیم از آن بهرهبرداری کنیم و بنابراین باید استراتژی مناسب در حوزه استفاده از فناوریها داشته باشیم.
لزوم با تغییرات محیط تجاری
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران چهارمین شکاف را مدیریت تغییرات دانست و گفت: اگر نتوانیم خودمان را برای تغییرات آماده کنیم، سازمان ما محکوم به فنا است. توانایی انطباق با تغییرات محیط تجاری بسیارمهم است و برای مثال شرکت کداک چون نتوانست با صنعت دیجیتال خودش را هماهنگ کند، در همان نسل سوم از بین رفت و نابود شد.
وفایی اضافه کرد: باید نظام و ساختار یکپارچه برای مدیریت تغییر در سازمان داشته باشیم و به طور منظم باید سیاستهای انطباق را بازرسی و بهروزرسانی کرده و راهبردهای تجاری فعلی را بازنگری کنیم. همچنین باید ذهنیت چابکی را در بین کارکنان پرورش دهیم و کارکنان را به رویارویی با چالشها تشویق کنیم.
وی ادامه داد: در نهایت باید بگویم تجزیه و تحلیل شکافها به ویژه در جاهایی که با استانداردها همگام نیستیم و یا نتایج عملکردمان پایینتر از سطحی است که باید باشد، بسیار مهم است. این شکافها باید پر شوند و این کار را باید با اولویتبندی انجام دهیم و روی برنامههای اصلاحی متمرکز شویم.
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران:
وضعیت صنعت مشاوره مدیریت در ایران رضایتبخش نیست
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران گفت: به عنوان کسی که مسئول صنعت مشاوره مدیریت در کشور هستم، از این صنعت اصلاً راضی نیستم و باید بدانیم این صنعت در خلأ کار نمیکند و همراه با بازیگران دیگری که در این حوزه اثرگذار و اثرپذیر هستند، کار میکند.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، سعید احمدیان در پنل تخصصی بزرگداشت روز ملی کیفیت با اشاره به شکافهای بین انطباق تا عملکرد در حوزه کیفیت اظهار کرد: صنعت مشاوره مدیریت در کشورمان با حوزه کیفیت درهمتنیده است و اساساً شکلگیری مشاوره مدیریت به عنوان یک صنعت با موضوع کیفیت بوده است.
وی با اشاره به ارتباط نزدیک انجمنهای مدیریت کیفیت و مشاوران مدیریت ایران گفت: در هیئتمدیره دو انجمن اعضای مشترک داریم و شروع کار این دو انجمن شبیه به هم بوده و در هر دو انجمن هم با استانداردهای مدیریتی به ويژه مدیریت کیفیت سروکار داریم.
احمدیان افزود: اگر یک مدیر ارشد کسی را داشته باشد که خودش یا یکی از اقوامش نماینده مجلس باشد، برای او کار مشاور مدیریت را انجام میدهد. بنابراین مشاور مدیریت به یک کار ظاهری تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه پدیده تأخر فرهنگی در یکی دو سال اخیر بر همه موضوعات سایه انداخته است، ادامه داد: تأخر فرهنگی یعنی اینکه عناصر فرهنگی را از جوامع صنعتی میگیریم و زیرساختها و فنون آن را ایجاد میکنیم، ولی از باورها، عقایدها و نیازهایی که پشت به وجود آمدن آن عناصر بوده هیچچیز نمیدانیم. به همین خاطر در یک دور باطل میرویم و میمانیم.
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران با اشاره به مفهوم «موج سوم» از نگاه الوین تافلر گفت: موج سوم موج رایانه، اطلاعات و هوش مصنوعی است که در این موج دیگر تولید انبوه معنی ندارد، بلکه تولید سفارشی مهم است. اگر پیشتر فقط دانشگاهها یا مدارس مرجع آموزش بودند، امروز فرزندان ما میتوانند از «یوتیوب» همه این درسها را یاد بگیرند و نیازی نیست بچهها به صورت انبوه با هم به مدرسه بروند و دیگر هیچچیز شکل انبوه ندارد.
احمدیان با یادآوری اینکه تدوین استانداردها نیاز جامعه صنعتی در تولید انبوه است، اضافه کرد: اما امروز دیگر استاندارد منظر کیفیت محسوب نمیشود و مفهوم انطباق با خواسته مشتری جایگزین استاندارد شده است.
وی خدمات مشاوره مدیریت را خدمات بینالاذهانی توصیف کرد و گفت: این فرآیند بین آدمهای مختلف شکل میگیرد و اگر من نوعی چیزی بگویم که مخاطب و مشاورگیرنده منظور بنده را درست متوجه نشود و یا برداشت او از منظور من با برداشت چندنفر دیگر فرق داشته باشد، این فرآیند بینالاذهانی شکل درستی به خودش نمیگیرد.
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران افزود: چون محصول مشاوره مدیریت پیچیده است، بنابراین متأسفانه مخاطبان ما دنبال راهحلهای ساده و نسخههای از پیش تعیینشده هستند. در حالی که امروزه در مشاوره مدیریت نسخههای تجویزی نداریم و قیمت واقعی مشاوره مدیریت آن چیزی نیست که عموم فکر میکنند و خیلی بالاتر از آن است.
احمدیان ادامه داد: از صنعت مشاوره مدیریت راضی نیستم، اما بخش بزرگی از این نارضایتی ناشی از بازیگران دیگر است. چرا که وضعیت اقتصادی ما خوب نیست و برای شرکتهای ایرانی شاید بهصرفه نباشد که قیمت واقعی مشاوره مدیریت درست را پبردازند. به همین خاطر مشاور مدیریت که باید خرج زندگی خود را دربیاورد، قراردادها را با قیمت پایین میبندند و در نهایت شیر بییال و دم را تحویل مشتری میدهد.
معرفی مدل ارزیابی دانش و مهارت مدیران کیفیت در مراسم روز ملی کیفیت
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، دکتر نسرین وفایی، عضو هیات مدیره انجمن، در مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت از معرفی رسمی “مدل ارزیابی دانش و مهارت مدیران و متخصصان کیفیت” (PQM) خبر داد.
دکتر وفایی ضمن اشاره به اهمیت این مدل در بهبود عملکرد مدیران و ارتقاء کیفیت سازمانها، گفت: «این مدل به عنوان پاسخی به درخواستهای متعدد اعضای انجمن و برای پر کردن خلأهای موجود در نظامهای ارزیابی مدیران کیفیت طراحی شده است.»
وی در توضیح دلایل طراحی این مدل افزود: «PQM با ایجاد معیارهای استاندارد و شفاف، به رفع مشکلات ناشی از معیارهای ناهماهنگ و نادرست در انتخاب مدیران کمک میکند و باعث کاهش نارضایتی و بهبود انگیزه و تعهد در محیطهای سازمانی میشود.» از دیگر مزایای این مدل، شناسایی بهتر نقاط قوت و ضعف و تعیین دقیقتر نیازهای آموزشی است که به گفته دکتر وفایی، میتواند به کاهش تبعیض، افزایش کارایی و نوآوری در سازمانها منجر شود.
مدل PQM دارای یک ساختار اجرایی شامل مدیر پروژه، کمیته علمی و کمیته اجرایی است و تمامی فعالیتهای اجرایی مرتبط با اجرای این مدل توسط دبیرخانه انجمن مدیریت کیفیت انجام میشود. فرآیند ارزیابی و اعطای گواهی در این مدل شامل مراحل آزمون کتبی، خوداظهاری، و مصاحبه تخصصی بوده و مدیران بر اساس سه سطح پایه، میانی و حرفهای ارزیابی و تأیید میشوند.
در پایان این مراسم، دکتر وفایی از کلیه علاقمندان به همکاری در این فرآیند دعوت به عمل آورد و تأکید کرد: «این اقدام، مسئولیتی ملی و اجتماعی است و فرصتی برای توسعه مهارتهای مدیران و متخصصان کیفیت فراهم میکند.» علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام میتوانند به وبسایت انجمن به نشانی www.IranPQM.com مراجعه کنند.
در ادامه مراسم پایلوت ارائه خودارزیابی صورت گرفته توسط سه شرکت گروه صنعتی بارز، شرکت اسیاتک و شرکت آروا ارائه شد.
در انتهای مراسم از پیشکسوتان و متخصصان حوزه کیفیت و استانداردسازی بعنوان حامیان نهضت ملی کیفیت و برگزیدگان چهارمین جشنواره مصورسازی کیفیت و شرکت های مشارکت کننده در مدل سام تقدیر شد.
انجمن مدیریت کیفیت ایران به منظور قدردانی و تجلیل از آقای دکتر اسکندر ستوده به پاس حضور فعال بیش از 35 سال در عرصه توسعه صنعت تایرسازی و فعالیت تشکلی و حضور در چندین تشکل تخصصی در صنعت تایر و هیات مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران و همچنین اخذ تندیس جایزه ملی کیفیت ایران در مدت تصدی مدیرعاملی ایشان در شرکت یزدتایر که تبلور توسعه کیفیت را می شود در ارکان این مجموعه مشاهده نمود و همچنین بسیاری از خدمات شایسته و ارزنده توسط ایشان ؛ یادبود حامیان نهضت ملی کیفیت انجمن را به ایشان اهدا نمود.
انجمن مديريت کيفيت ايران به منظور قدرداني و تجليل از تلاش هاي گسترده «سرکارخانم مهندس مژده روشن طبری» به پاس حضور فعال بيش از 30 سال در عرصه استاندارد سازی بعنوان پژوهشگر و مشاور فعالیتهای فنی بینالمللی سازمان، ریاست کمیتهی کشورهای در حال توسعه ایزو (DEVCO) و دبیر کمیتههای فنی ۱۳۴ ISO/TCکودها و بهسازهای خاک و ۲۱۷ISO/TC محصولات بهداشتی و آرایشی به عنوان یکی از زنان موفق و همچنين ارائه مقالات متعدد تخصصي در کنگره هاي داخلي و بين المللي و بسياري از خدمات مرتبط ، یادبود حامیان نهضت ملی کیفیت انجمن را به وی تقديم می نماید.
لوح یادبودی به پاس مشارکت در چهارمین جشنواره مصورسازی کیفیت که توسط انجمن مدیریت کیفیت ایران در آبانماه ۱۴۰۳ برگزار شد، تقدیم گردید به :
- شرکت بین المللی و پشتیبانی شرکت کرمان خودرو KTL
- شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران
به پاس مشارکت ارزشمند و حضور موثر در دوره پایلوت مدل ارزیابی موفقیت پایدار (سام) که با هدف ترویج اصول پایداری و بهبود عملکرد سازمانها در سال ۱۴۰3 توسط انجمن مدیریت کیفیت ایران برگزار گردید.لوح یادبود مدل سام اهدا شد به:
- گروه صنعتی بارز
- شرکت آسیا تک
- شرکت آروا
نظرات بسته شده است.