برگزاری پنل تخصصی در مراسم روز ملی کیفیت
بررسی شعار "کیفیت؛از انطباق تا عملکرد"
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، در مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت 22آبان 1403، پنلی تخصصی با حضور کارشناسان و مدیران صنعت برگزار شد که به بررسی شعار سال «کیفیت؛ از انطباق تا عملکرد» پرداخت. در این پنل، چالشها و فرصتهای ارتقای کیفیت در صنایع کشور از جنبههای مختلف تحلیل شد.
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی:
باید بر موج تغییرات در حوزه کیفیت سوار شویم
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: نرخ تغییرات در حوزه کیفیت بسیار بالاست و اگر نتوانیم بر این موج سوار شده و خودمان را با تغییرات جدید منطبق کنیم، فاصلهای که بین صنعت ما و صنایع پیشرفته درکشورهای توسعهیافته خواهد افتاد، قابل جبران نخواهد بود.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، دکترمصطفی بغدادی در پنل تخصصی مراسم بزرگداشت روز ملی کیفیت اظهار کرد: گرایش اصلی امروز صنعت به سمت تحولات انقلاب صنعتی چهارم است که به واسطه این تحولات در عرصه کیفیت با مفهومی به نام کیفیت نسل چهارم روبهرو هستیم.
وی اضافه کرد: در حوزه کیفیت نسل چهارم به دنبال استفاده کردن از ابزارهای دیجیتال و فناورانهای هستیم که کارکردهای آنها مبتنی بر کارکنان، فرهنگ سازمانی، فرآیندها و عملکردهای اجرایی درون سازمانها و همچنین توان فناورانه و نوآورانه یک بنگاه اقتصادی است.
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه امروز با موجی از فناوریها مواجه هستیم، گفت: فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، علم دادهها، رایانش ابری و فناوریّهای توانمندسازی مانند اینترنت اشیا، رابط کاربری و چاپ سهبعدی به شدت روی کاهش خطاها، شفافیت عملکرد سازمان، قابلیتهای ممیزی و در نهایت روی خروجی خطوط تولید و عملکرد بنگاههای اقتصادی تأثیر میگذارند.
بغدادی طرحریزی، کنترل، تضمین و بهبود را چهار رکن کیفیت بیان کرد و افزود: اثرات فناوریهای نوین روی این ارکان کیفیت را نمیتوانیم نادیده بگیریم و این فناوریها روی هر چهار رکن اثرگذار شدند و باید بتوانیم سرمایههای خودمان را با این تغییرات انطباقپذیر کنیم.
وی ادامه داد: نرخ تغییرات در حوزه کیفیت به شدت بالاست و اگر نتوانیم بر این موج سوار شده و خودمان را با تغییرات جدید منطبق کنیم، فاصلهای که بین صنعت ما و صنایع پیشرفته در کشورهای توسعهیافته خواهد افتاد، عملاً قابل جبران نخواهد بود.
مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه فناوریها تهدیدها و فرصتهایی را به همراه دارند، گفت: با وجود اینکه فناوریهای جدید تهدیدی به نام ایجاد فاصله و شکاف صنعتی دارند، اما هر کدام از این فناوریهای پنجره-فرصتهایی را هم باز میکنند که اگر حواسمان به این پنجره-فرصتها باشد، میتوانند به ما کمک کنند تا فاصله خود با صنایع پشرفته را از بین برده و خودمان را به کشورهای توسعهیافته برسانیم.
بغدادی اضافه کرد: اگر این پنجره-فرصتها را از دست بدهیم، فاصله صنعت ما با کشورهای پیشرفته چندین برابر میشود و به سادگی فرصت جبران نخواهیم داشت.
متخصص سیستمهای مدیریت:
بهبود مستمر کیفیت در بنگاههای صنعتی کشور محقق شده است
مشاور و متخصص سیستمهای مدیریت گفت: وقتی امروز به بنگاههای اقتصادی و صنعتی نگاه میکنیم، متوجه میشویم که مقوله بهبود مستمر در حوزه کیفیت با نگاه جامعی اتفاق افتاده است.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، دکترامید قاضی میرسعید در پنل تخصصی بزرگداشت روز ملی کیفیت اظهار کرد: طی دو دهه گذشته که اعطای جوایز کیفیت شروع شد، موضوع «کیفیت با نگاه بزرگ» مطرح شد که موضوع کیفیت را از بحث انطباق صرف خارج کرده و توجه به سایر محورها را نیز در دستور کار صنایع قرار داد.
وی اضافه کرد: به این ترتیب شرکتها توانستند نگاه بزرگتری به مقوله کیفیت داشته باشند و با وجود فشارهای خارجی و محیط بازدارنده کسبوکار در کشور ما شرکتهای خصوصی و دولتی توانستند با استفاده از ابزارهای مدیریت کیفیت جایگاه خودشان را تثبیت کرده، به حیات خودشان ادامه دهند و بعضیاوقات هم دستاوردهای خوبی در حوزه کیفیت داشتند.
عضو هیئت مدیره گروه دارویی خوارزمی ادامه داد: وقتی امروز به بنگاههای اقتصادی و صنعتی نگاه میکنیم، متوجه میشویم که مقوله بهبود مستمر در حوزه کیفیت با نگاه جامعی اتفاق افتاده است.
قاضی میرسعید با اشاره به تاریخچه صنعت داروسازی در ایران گفت: وقتی به این تاریخچه نگاه میکنیم، میبینیم که توجه به کیفیت در صنعت دارو همواره ساری و جاری بوده و همه الزامات رعایت میشده که علت آن اشراف دستگاههای نظارتی بر مقوله کیفیت محصول در صنعت داروسازی بوده است.
وی افزود: از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 که موضوع استقرار سیستمهای مدیریتی و جوایزی مانند جایزه کیفیت غذا و دارو مطرح شد، توجه صنعت داروسازی به سایر مسائل مانند مدیریت بازار و منابع انسانی که الزاماً مرتبط با کیفیت محصول نیستند نیز جلب شد.
این ارزیاب ارشد جوایز تعالی با اشاره به اهمیت منابع انسانی در حوزه کیفیت گفت: منابع انسانی به معنای افرادی است که قرار است مقوله کیفیت را پیادهسازی کنند و برای مثال وقتی جوایز کیفیت مطرح میشود، مدیران و نیروهای انسانی باید وجود داشته باشند که مقوله کیفیت و اهمیت آن را درک کنند و در نهایت به عنوان یک دغدغه آن را در مجموعه خود پیاده کنند.
قاضی میرسعید اضافه کرد: بنابراین جوایز یادشده به توسعه مدلهای حوزه کیفیت کمک کردند و موجب شدند که بنگاهها و شرکتها ما نگاه کلانی به حوزه کسبوکار داشته باشند و در نهایت مفهوم کیفیت را در عملکرد خودشان پیادهسازی کنند.
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران:
ذهنیت «چک لیست ثابت» معضل اصلی سازمانهای ایرانی است
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران گفت: ذهنیت «چک لیست ثابت» باعث میشود که در سازمانهای ما روی حداقل استانداردها تمرکز کنند و نه چیزی فراتر از آن و به باور بنده معضل اصلی سازمانهای ما امروز همین موضوع است.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران،دکتر نسرین وفایی در پنل تخصصی بزرگداشت روز ملی کیفیت با اشاره به شکافهای بین انطباق تا عملکرد در حوزه کیفیت اظهار کرد: اعتقاد دارم که این شکافها در سازمانهای ما پر نشده و بنابراین این سازمانها باید در گام نخست این شکافها را شناسایی و پر کنند تا بتوانند حداقل رشد را داشته باشند.
وی با بیان اینکه امروز شرکتها ما در این دنیای پیچیده با محیطهای کاری پرتلاطمی روبهرو هستند، افزود: در این شرایط یکی از چشماندازهای اصلی مدیریت کیفیت این است که شرکتها از یک انطباق صرف به سمت یک عملکرد برتر که موفقیت پایدار سازمان را تضمین کند، حرکت کنند.
حرکت از انطباق به سمت عملکرد اجتنابناپذیر است
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران انطباق را پایبندی به قوانین، مقررات، الزامات و استانداردها تعریف کرد و گفت: اگرچه انطباق برای کاهش خطرات و پیشگیری از وقوع جرائم یک ضرورت محسوب میشود، اما یک اثر بسیارمنفی دارد، به ویژه زمانی که یک ذهنیت «چکباکسی» در مجموعه ما ایجاد کند.
وفایی اضافه کرد: ذهنیت «چکباکسی» باعث میشود که در سازمانهای ما روی حداقل استانداردها تمرکز کنند و نه چیزی فراتر از آن و به باور بنده معضل اصلی سازمانهای ما امروز همین موضوع است.
وی با بیان اینکه در حوزه عملکرد به دنبال دستیابی به اهداف راهبردی سازمان هستیم، ادامه داد: افزایش بهرهوری و تقویت فناوری و نوآوری هم در سایه توجه به مفهوم عملکرد حاصل میشوند و بنابراین حرکت از انطباق به سمت عملکرد اجتنابناپذیر است و همه سازمانها باید این حرکت را داشته باشند.
سازمانها شکافهای خود را شناسایی و تحلیل کنند
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران تصریح کرد: انتقال از انطباق به سمت عملکرد مستلزم این است که سازمان شکافهایی که مانع پیشرفت او در محیط پویای کسبوکار را میشوند، شناسایی کرده و از بین ببرد. البته پر کردن شکافها نباید فقط به عنوان یک الزام قانونی دیده شود، بلکه باید پایهای برای رسیدن به یک عملکرد مناسب باشد.
وفایی افزود: بنابراین سازمانها باید به صورت نظاممند تلاش کنند تا شکافهای خود را شناسایی و تحلیل کرده و راهکارهای مناسب برای پر کردن این شکافها را متناسب با ظرفیت سازمان ارائه دهند.
وی با تأکید بر اینکه با استفاده از راهکارهای عمومی نمیتوان این شکافها را پر کرد، ادامه داد: بنابراین هر سازمان به راهکارهای خاص خود نیاز دارد و با این راهکارها نه تنها میتوانند به انطباق دست پیدا کند، بلکه میتواند انعطافپذیری مناسب برای خود ایجاد کند و با این انعطافپذیری در محیط پویای کسبوکار موفق باشد.
فرهنگ بهبود مستمر جایگزین فرهنگ انطباقمحور شود
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران با بیان اینکه انطباق یک شمشیر دولبه است، گفت: فرهنگ سازمانی که از مدیریت ارشد ما به عنوان الگو نشأت میگیرد، یکی از شکافهای بزرگ تکتک سازمانهای ما است که باید روی آن متمرکز شویم.
وفایی اضافه کرد: فرهنگی که انطباق اولویت آن است، خلاقیت و نوآوری کارکنان را از بین برده و نابود میکند و به همین خاطر سازمانها باید فرهنگ بهبود مستمر را پرورش دهند و در کارکنانشان احساس تعهد و مسئولیت ایجاد کنند.
وی ادامه داد: دومین شکاف حیاتی در اغلب سازمانهای ما یادگیری مستمر برای انطباق با قوانین و تقاضاهای در حال تغییر بازار است. شکاف بزرگی بین دانش سازمانی کارکنان و بهترین شیوههای تولید را داریم. این شکاف به قدری عمیق است که به هیچعنوان نمیتوان آن را به این زودی پر کنیم و برای همین باید به یادگیری و آموزش مهارتها متمرکز شویم.
واردات فناوری مبتنی بر فرآیندهای سازمانی باشد
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران با اشاره به ضرورت اجرای برنامههای مهارتآموزی جامع و تشویق به انتقال آموزش در داخل سازمانها گفت: دانش نهفته درون سازمانها مهمترین دانشی است که در هر سازمان و صنعتی وجود دارد و این دانشها بلااستفاده مانده است. واقعیت این است که دانش در دل کارکنان پنهان است و همراه با بازنشستگان از سازمان خارج میشود و این دانش به نسل جدید منتقل میشود.
وفایی سومین شکاف را مربوط به حوزه فناوری و نوآوری دانست و افزود: پیشرفت سریع فناوری چالشها و فرصتهایی برای سازمان ایجاد میکند و چون اغلب سازمانها دارای سیستمهای قدیمی هستند، نمیتوانند بر انطباقهایشان نظارت سریع داشته باشند، چون تامین و بازخورد دادهها باتأخیر صورت میگیرد و نمیتوانند واکنش سریع و به موقعی داشته باشند.
وی با بیان اینکه باید به فناوریهای بهروز تجهیز شده و روی آنها سرمایهگذاری کنیم، ادامه داد: البته به هر قیمتی نمیتوانیم هر فناوری را بیاوریم، بلکه فناوری وارداتی باید با فرآیندهای سازمان منطبق باشد تا بتوانیم از آن بهرهبرداری کنیم و بنابراین باید استراتژی مناسب در حوزه استفاده از فناوریها داشته باشیم.
لزوم با تغییرات محیط تجاری
عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران چهارمین شکاف را مدیریت تغییرات دانست و گفت: اگر نتوانیم خودمان را برای تغییرات آماده کنیم، سازمان ما محکوم به فنا است. توانایی انطباق با تغییرات محیط تجاری بسیارمهم است و برای مثال شرکت کداک چون نتوانست با صنعت دیجیتال خودش را هماهنگ کند، در همان نسل سوم از بین رفت و نابود شد.
وفایی اضافه کرد: باید نظام و ساختار یکپارچه برای مدیریت تغییر در سازمان داشته باشیم و به طور منظم باید سیاستهای انطباق را بازرسی و بهروزرسانی کرده و راهبردهای تجاری فعلی را بازنگری کنیم. همچنین باید ذهنیت چابکی را در بین کارکنان پرورش دهیم و کارکنان را به رویارویی با چالشها تشویق کنیم.
وی ادامه داد: در نهایت باید بگویم تجزیه و تحلیل شکافها به ویژه در جاهایی که با استانداردها همگام نیستیم و یا نتایج عملکردمان پایینتر از سطحی است که باید باشد، بسیار مهم است. این شکافها باید پر شوند و این کار را باید با اولویتبندی انجام دهیم و روی برنامههای اصلاحی متمرکز شویم.
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران:
وضعیت صنعت مشاوره مدیریت در ایران رضایتبخش نیست
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران گفت: به عنوان کسی که مسئول صنعت مشاوره مدیریت در کشور هستم، از این صنعت اصلاً راضی نیستم و باید بدانیم این صنعت در خلأ کار نمیکند و همراه با بازیگران دیگری که در این حوزه اثرگذار و اثرپذیر هستند، کار میکند.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت کیفیت ایران، سعید احمدیان در پنل تخصصی بزرگداشت روز ملی کیفیت با اشاره به شکافهای بین انطباق تا عملکرد در حوزه کیفیت اظهار کرد: صنعت مشاوره مدیریت در کشورمان با حوزه کیفیت درهمتنیده است و اساساً شکلگیری مشاوره مدیریت به عنوان یک صنعت با موضوع کیفیت بوده است.
وی با اشاره به ارتباط نزدیک انجمنهای مدیریت کیفیت و مشاوران مدیریت ایران گفت: در هیئتمدیره دو انجمن اعضای مشترک داریم و شروع کار این دو انجمن شبیه به هم بوده و در هر دو انجمن هم با استانداردهای مدیریتی به ويژه مدیریت کیفیت سروکار داریم.
احمدیان افزود: اگر یک مدیر ارشد کسی را داشته باشد که خودش یا یکی از اقوامش نماینده مجلس باشد، برای او کار مشاور مدیریت را انجام میدهد. بنابراین مشاور مدیریت به یک کار ظاهری تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه پدیده تأخر فرهنگی در یکی دو سال اخیر بر همه موضوعات سایه انداخته است، ادامه داد: تأخر فرهنگی یعنی اینکه عناصر فرهنگی را از جوامع صنعتی میگیریم و زیرساختها و فنون آن را ایجاد میکنیم، ولی از باورها، عقایدها و نیازهایی که پشت به وجود آمدن آن عناصر بوده هیچچیز نمیدانیم. به همین خاطر در یک دور باطل میرویم و میمانیم.
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران با اشاره به مفهوم «موج سوم» از نگاه الوین تافلر گفت: موج سوم موج رایانه، اطلاعات و هوش مصنوعی است که در این موج دیگر تولید انبوه معنی ندارد، بلکه تولید سفارشی مهم است. اگر پیشتر فقط دانشگاهها یا مدارس مرجع آموزش بودند، امروز فرزندان ما میتوانند از «یوتیوب» همه این درسها را یاد بگیرند و نیازی نیست بچهها به صورت انبوه با هم به مدرسه بروند و دیگر هیچچیز شکل انبوه ندارد.
احمدیان با یادآوری اینکه تدوین استانداردها نیاز جامعه صنعتی در تولید انبوه است، اضافه کرد: اما امروز دیگر استاندارد منظر کیفیت محسوب نمیشود و مفهوم انطباق با خواسته مشتری جایگزین استاندارد شده است.
وی خدمات مشاوره مدیریت را خدمات بینالاذهانی توصیف کرد و گفت: این فرآیند بین آدمهای مختلف شکل میگیرد و اگر من نوعی چیزی بگویم که مخاطب و مشاورگیرنده منظور بنده را درست متوجه نشود و یا برداشت او از منظور من با برداشت چندنفر دیگر فرق داشته باشد، این فرآیند بینالاذهانی شکل درستی به خودش نمیگیرد.
رئیس انجمن مشاوران مدیریت ایران افزود: چون محصول مشاوره مدیریت پیچیده است، بنابراین متأسفانه مخاطبان ما دنبال راهحلهای ساده و نسخههای از پیش تعیینشده هستند. در حالی که امروزه در مشاوره مدیریت نسخههای تجویزی نداریم و قیمت واقعی مشاوره مدیریت آن چیزی نیست که عموم فکر میکنند و خیلی بالاتر از آن است.
احمدیان ادامه داد: از صنعت مشاوره مدیریت راضی نیستم، اما بخش بزرگی از این نارضایتی ناشی از بازیگران دیگر است. چرا که وضعیت اقتصادی ما خوب نیست و برای شرکتهای ایرانی شاید بهصرفه نباشد که قیمت واقعی مشاوره مدیریت درست را پبردازند. به همین خاطر مشاور مدیریت که باید خرج زندگی خود را دربیاورد، قراردادها را با قیمت پایین میبندند و در نهایت شیر بییال و دم را تحویل مشتری میدهد.
این پنل تخصصی با هدف ترسیم نقشهراهی برای ارتقای کیفیت و توانمندسازی صنایع کشور برگزار شد و شرکتکنندگان بر ضرورت تغییر رویکردهای سنتی و توجه به فرصتهای ناشی از تحولات فناوری تأکید کردند.
نظرات بسته شده است.